top of page

Säilytä toivo nuoren elämässä!


Säilytä toivo nuoren elämässä!Maailman mielenterveyspäivää vietetään 10.10.2023 teemalla:

Mielenterveys on jokaisen oikeus.


WHO:n määritelmän (2013) mukaan mielenterveys on hyvinvoinnintila, jossa ihminen pystyy näkemään omat kykynsä ja selviytymään elämään kuuluvista haasteissa sekä työskentelemään ja ottamaan osaa yhteisönsä toimintaan. Mielenterveys on monen tekijän summa ja jotkut tekijät voivat olla vahvempia kuin toiset. (Lähde: MIELI Suomen Mielenterveys ry).


Olen viime aikoina usein pohtinut sitä, mitä hyvään elämään ja mielenterveyteen kuuluu. Monella perheellä ja nuorella menee hyvin mutta yhä useammalla nuorella on haasteita mm. koulunkäynnin, ahdistuksen, masennuksen ja päihteiden kanssa. Yhteiskunnassamme on alkanut entistä vahvemmin näkymään polarisaatio ja nuoriin tämä vaikuttaa voimakkaasti.


Olen työskennellyt lasten ja nuorten kanssa 25 vuotta ja voin ehkä jo kokemukseni perustella sanoa, että lasten ja nuorten sekä heidän perheiden tilanteet ovat monimutkaistuneet ja ongelmat lisääntyneet. Mieleeni hiipii ajatus siitä, että mitä me tässä yhteiskunnassa olemme tehneet väärin? Emmekö ole osanneet tarttua asioihin ajoissa?


Tutkimukset ovat kerta toisensa jälkeen osoittaneet, miten lapsia ja nuoria auttaisi pienemmät ryhmäkoot, osallisuus asioihin ja varhainen puuttuminen. Me tiedämme nämä asiat, mutta silti toimintatapamme yhteiskunnassa ei vastaa tähän ääneen sanottuun tarpeeseen.


Nuoret ovat tulevaisuutemme, heihin sijoittaminen on tärkein tehtävämme juuri nyt! Meillä ei ole varaa hukata yhtään nuorta mielenterveys- ja päihdeongelmille. Nuorten pitää saada apua matalalla kynnyksellä ja helposti ilman jonoja.


Silloin kun nuori on valmis ottamaan avun vastaan, meidän aikuisten on oltava valmiina auttamaan. Koskaan ei voi tietää, milloin on oikea hetki.


Aikuisten tehtävä on säilyttää toivo nuoren elämässä.


Siispä ryhtykäämme töihin Toisenlaisen Tulevaisuuden luomiseksi.Eeva Junnola-Nyström,
40 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page